Начин на приготвяне
За месеницата:
Брашното се изсипва в тава и се прави гранче. В него се чуква яйцето, слага се киселото мляко и щипка сол. Маята се разтваря с пръсти в паничка с около 200 мл хладка вода и щипка захар. Добавя се полека в геранчето на брашното и се меси. Долива се не повече от 100 мл хладка вода и се доизмесва до меко тесто.
За плънката:
В дълбок тиган за запържват последователно перата лук, каймата и копривата. Когато леко са омекнали, се добавя оризът и 2 ч.ч хладка вода. Разварява се до омекване на ориза.
От мекото тесто се правят две топки, едната се разточва, колкото дъното на тавата, в която ще се пече, а втората е по-голяма, тя е за отдолу и е с по-четири пръста по-голяма от другата.
Слага се в намазнена тавичка, добавя се плънката и се завива с крайчетата, а отгоре се поставя по-малката кора.
Пече се първо само отдолу и след 30 мин и отгоре за още около 20 минути. Когато е готова, се напръсква с малко вода и се овива в месал.