Gotvach.bg»Рецепти»Хляб»Питки»Месеница с коприва

Месеница с коприва

Ваня СтойчеваВаня Стойчева
Помощник Готвач
542821812
Месеница с коприва
Снимка: Ваня Стойчева
1 / 2
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
60 мин.
Готвене
60 мин.
Общо
120 мин.
Порции
20

Необходими Продукти

  • брашно - 1 кг
  • яйца - 1 бр.
  • кисело мляко - 50 г
  • мая - 1/2 кубче за хляб
  • сол - 1 щипка
  • захар
  • коприва - 500 г
  • кайма - 1 ч.ч
  • ориз - 500 г
  • праз лук - 200 г
  • олио
  • червен пипер
  • чубрица
* мерки и количества

Начин на приготвяне

За месеницата:

Брашното се изсипва в тава и се прави гранче. В него се чуква яйцето, слага се киселото мляко и щипка сол. Маята се разтваря с пръсти в паничка с около 200 мл хладка вода и щипка захар. Добавя се полека в геранчето на брашното и се меси. Долива се не повече от 100 мл хладка вода и се доизмесва до меко тесто.

За плънката:

В дълбок тиган за запържват последователно перата лук, каймата и копривата. Когато леко са омекнали, се добавя оризът и 2 ч.ч хладка вода. Разварява се до омекване на ориза.

От мекото тесто се правят две топки, едната се разточва, колкото дъното на тавата, в която ще се пече, а втората е по-голяма, тя е за отдолу и е с по-четири пръста по-голяма от другата.

Слага се в намазнена тавичка, добавя се плънката и се завива с крайчетата, а отгоре се поставя по-малката кора.

Пече се първо само отдолу и след 30 мин и отгоре за още около 20 минути. Когато е готова, се напръсква с малко вода и се овива в месал.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

4
50
41
30
20
10
Дай твоята оценка: