Gotvach.bg»Рецепти»Закуски и печива»Кифлички»Солени кифлички с мак и кимион

Солени кифлички с мак и кимион

Yordanka KovachevaYordanka Kovacheva
Автор
3k36k17k12
Солени кифлички с мак и кимион12 / 14
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
20 мин.
Готвене
25 мин.
Общо
45 мин.
Порции
16
"Защото най-вкусните кифли са солените - в частност солените кифлички с мак и кимион"

Необходими Продукти

  • брашно - 500 г
  • прясно мляко - 250 мл
  • мая - 25 г жива
  • сол - 1 с.л.
  • захар - 1 с.л.
  • олио - 50 мл
  • шунка - за плънка (бекон, кашкавал, може и комбинация)
  • За намазване
  • яйца - 1 бр.
  • сол - 2 щипки
  • вода - 3 - 4 капки
  • олио - 3 - 4 капки
  • За поръсване
  • маково семе - 3 с.л. или на вкус
  • кимион - 3 с.л. зрънца (или на вкус)
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Разтворете маята и захарта в леко затопленото мляко. Покрийте с кърпа за около 7 минутки. Към шупналата мая налейте олиото и пресейте брашното със солта.

Замесете гладко и нелепнещо тесто. Оформете го на топка, намазнете я леко и оставете за около 1 час, за да удвои обема си.

Разделете на две равни части втасалото тесто и всяка направете на топка. Разточете всяка на тънка, кръгла кора и я нарежете на 8 триъгълника. Поставяйте от плънката, избрана от вас, и завийте 16 кифлички.

Подредете оформените кифлички в намазнена или покрита с хартия за печене тава на разстояние една от друга. Оставете ги да бутнат за около 40 минути.

Повторно втасалите кифлички намажете с разбитото със водичката, олиото и солта яйце.

Поръсете със семената и изпечете в загрята на 180 градуса фурна до златист загар, около 25 минути. Аз ги пека на два пъти в тавичката от фурната.

Оставете кифличките да изстинат и хапвайте с удоволствие!

Съвет: Съхранявайте солените кифлички в найлонов плик или добре затворена кутия, за да се запазят мекички.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Видео към рецептата

Рейтинг

5
56
40
30
20
10
Дай твоята оценка: