Gotvach.bg»Рецепти»Зеленчукови ястия»Ориз на фурна»Ориз с Лапад и Коприва на Фурна

Ориз с Лапад и Коприва на Фурна

Сергей АнчевСергей Анчев
Готвач
2292k3423
Ориз с Лапад и Коприва на Фурна
Снимка: Сергей Анчев
4 / 5
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
20 мин.
Готвене
40 мин.
Общо
60 мин.
Порции
6
"Официалното идване на пролетта не е с показването на кокичетата, а с приготвянето на първия за сезона ориз с лапад и коприва"

Необходими Продукти

  • лапад - 30 листа
  • коприва - 20 върха
  • ориз - 1 ч.ч.
  • масло - 3 с.л. растително
  • бульон - 1 бр. телешки или пилешки
  • моркови - 1 бр.
  • чушки - 1 зелена
  • домати - 1 бр.
  • чесън - 2 - 3 скилидки
  • джоджен - 1 връзка
  • девесил - 1 клонче
  • черен пипер - 1 ч.л. смлян
  • сол
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Копривата се измива добре и нарязва. Лападът се измива, почиства от жилките и също се нарязва.

Морковът се нарязва на полумесеци, чушката на ситно, доматът на кубчета, скилидките чесън на тънки филийки, джодженът и девесилът се наситняват.

В 4 ч.ч. вода се запарват за около минута копривата и лападът. Бульонът се прецежда и в него се разтваря кубчето. В мазнината се задушават морковът, чушката и доматът.

Добавят се чесънът, оризът и черният пипер. Залива се с 1 ч.ч. бульон. Прехвърля се в тавичка и се добавят останалият бульон, джодженът и девесилът.

Посолява се и се разбърква добре. Престоява във фурна, загрята на 180 градуса 30-40 мин. Добре е на 20-тата минута да се разбърка.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
52
40
30
20
10
Дай твоята оценка:

Коментари

Потребител#256173
Потребител#256173
Изпробвах рецептата и се получи много вкусен ориз! Прибавих и пилешки бутчета преди запичането във фурната. Комбинацията от лапад, коприва, джоджен и девисил в количества по рецептата е много сполучлива! Мисля, че и с агнешко месо ще се получи, ще изпробвам! Благодаря за рецептата!
15.05.2020 10:59