Миди Дяволски нокът на тиган

09/08/2018
Приготвяне10 мин.
Готвене5 мин.
Общо15 мин.
Порции4
Сготви+1 точки
12 потребителя сготвиха тази рецепта
  • Преглеждания общо363
  • Преглеждания за месеца12
  • Преглеждания за седмицата5
  • Рейтинг5 от 5
  • Сготвена12

Необходими Съставки

  • миди - 500 г пресни Дяволски нокът
  • зехтин - около 50 мл
  • едра сол - люспеста за поръсване
  • черен пипер - на вкус
  • лимони - 1 бр.
* мерки и количества

Начин на приготвяне

1. Както всички пясъчни миди, така и дяволският нокът съдържа доста пясък в черупката си и ако не се почисти добре, има риск да превърне нашето плато от деликатес в нещо доста неприятно. Затова важна първа стъпка е да помогнем на мидите да изхвърлят пясъка, който съдържат. За тази цел има 3 начина.

Единият е да ги оставим в морска вода за около 3 часа, този вариант е невъзможен за тези, които живеят далеч от морето.

Втори начин - заливаме с вода и слагаме морска сол, поне 1 с.л. с връхче на 500 мл вода. Престояват 3 часа, като водата се сменя 3 пъти през този период. Пясъкът се утаява на дъното.

Трети вариант е да се залеят с около 500 мл газирана вода и да се оставят в хладилник отново 2-3 часа.

2. Почистените от пясък миди се измиват добре и подсушават.
Зехтинът се загрява на силен огън, но без да позволявате да започва да пуши много, защото става вреден по този начин. Ръсва се обилно едра люспеста сол и отгоре се подреждат на разстояние една от друга мидите. Ако тиганът не ги побира всичките, по-добре ги пригответе на два пъти.

3. Пекат се 1-2 минути и се обръщат за още минутка. Зависи от това колко са големи и дебели - може да се стигне и до 2-3 минути, но не повече. Не прекалявайте с готвенето им, защото биха станали жилави и твърди.

4. Поръсват се с малко лимонов сок, зехтин, още люспеста сол и черен пипер на вкус и се поднасят веднага, гарнирани с парченца лимон.

Това е базисна рецепта и тъй като тези миди сами по себе си са много вкусни, нямат нужда от допълнителни силни аромати, които да ги засенчват. Добра комбинация обаче се получава, ако към тях сложите и малко чесън и магданоз на паста.

Добър апетит!подобни рецепти тук

5 6
4 0
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Бъди първият, който ще напише коментар