Gotvach.bg»Рецепти»Закуски и печива»Миди Дяволски нокът на тиган

Миди Дяволски нокът на тиган

Yordanka KovachevaYordanka Kovacheva
Автор
3k36k17k12
Миди Дяволски нокът на тиган
Снимка: Yordanka Kovacheva
5 / 6
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
10 мин.
Готвене
5 мин.
Общо
15 мин.
Порции
4
"Миди Дяволски нокът, приготвени на тиган, вече е любимата ни рецепта, свързана с морски дарове"

Необходими Продукти

  • миди - 500 г пресни Дяволски нокът
  • зехтин - около 50 мл
  • едра сол - люспеста за поръсване
  • черен пипер - на вкус
  • лимони - 1 бр.
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Както всички пясъчни миди, така и дяволският нокът съдържа доста пясък в черупката си и ако не се почисти добре, има риск да превърне нашето плато от деликатес в нещо доста неприятно. Затова важна първа стъпка е да помогнем на мидите да изхвърлят пясъка, който съдържат. За тази цел има 3 начина.

Единият е да ги оставим в морска вода за около 3 часа, този вариант е невъзможен за тези, които живеят далеч от морето.

Втори начин - заливаме с вода и слагаме морска сол, поне 1 с.л. с връхче на 500 мл вода. Престояват 3 часа, като водата се сменя 3 пъти през този период. Пясъкът се утаява на дъното.

Трети вариант е да се залеят с около 500 мл газирана вода и да се оставят в хладилник отново 2-3 часа.

Почистените от пясък миди се измиват добре и подсушават.

Зехтинът се загрява на силен огън, но без да позволявате да започва да пуши много, защото става вреден по този начин. Ръсва се обилно едра люспеста сол и отгоре се подреждат на разстояние една от друга мидите. Ако тиганът не ги побира всичките, по-добре ги пригответе на два пъти.

Пекат се 1-2 минути и се обръщат за още минутка. Зависи от това колко са големи и дебели - може да се стигне и до 2-3 минути, но не повече. Не прекалявайте с готвенето им, защото биха станали жилави и твърди.

Поръсват се с малко лимонов сок, зехтин, още люспеста сол и черен пипер на вкус и се поднасят веднага, гарнирани с парченца лимон.

Това е базисна рецепта и тъй като тези миди сами по себе си са много вкусни, нямат нужда от допълнителни силни аромати, които да ги засенчват. Добра комбинация обаче се получава, ако към тях сложите и малко чесън и магданоз на паста.

Добър апетит!

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
56
40
30
20
10
Дай твоята оценка: