Начин на приготвяне
Започнете с крема, разбийте жълтъците със захарта, на тънка струя към тях добавете студеното прясно мляко, ванилията и накрая брашното, бъркайте докато получите еднородна гладка смес.
Сипете сместа в тенджера, поставете върху нагрят котлон и бъркайте до сгъстяване на сместа на крем. Прехвърлете с лъжица крема в пош и оставете там, докато ви потрябва.
За блата разбийте яйцата със захарта до пухкава смес, прибавете последователно на тънка струя олиото и млякото при непрекъснато бъркане.
Смесете сухите съставки - брашно, бакпулвер, ванилия и какаото, разбъркайте и ги прибавете към сместа, разбъркайте отново до еднородна смес.
Сипете сместа в тавичка 24 см диаметър, постлана с хартия за печене. Върху нея шприцовайте спираловидно половината крем и поставете тавата в предварително нагрята на 180 градуса фурна.
По време на печене блатът започва да се надува а кремът потъва в него, след като потъне и останат следите от спиралата, извадете тавата шприцовайте останалата част от крема по следите на спиралата и отново поставете тавата във фурната.
Печете сладкиша до готовност, като за нея проверявате със дървена клечка за зъби.