Начин на приготвяне
Обелете и нарежете морковите на кръгчета с дебелина около 0.5-1 см. Поставете на котлона съд със 700 мл от водата и кубчето бульон, разтворено в нея. Щом заври, сложете морковите, след тях граха и когато са почти готови, пуснете и карфиола, накъсан на още по-малки розички. В случай че ще използвате и праз, го сварете и него, нарязан на едро.
Когато всички зеленчуци са омекнали, но не преварени, ги отцедете и оставете да се охладят. Обелете яйцата и ги нарежете на шайби, чушката - на парченца, а магданоза накъсайте на листенца или малки клонки. Подгответе си и гъбите или артишока, отцедени от течността в консервата.
Към горещия още бульон налейте останалата вода и лимоновия сок и разтворете в тази течност желатина, предварително хидратиран според указанията на производителя. Разбъркайте добре.
В кексова форма с дупка тип корона излейте 1 пръст от течността и приберете в хладилник да стегне. Когато това се случи подредете една част от яйцата и останалите продукти както ви харесва, в красив естетичен вид. Полейте с още течност, за да ги покриете, и отново приберете в хладилник, докато се втвърди.
Подредете и останалите парченца зеленчуци и яйца плюс листенцата магданоз и залейте с останалия бульон. Още веднъж изчакайте да стегне в хладилника.
Готовият втвърден Аспик поставете в съд с гореща вода за мъничко, след това обърнете внимателно върху поднос.
Сервирайте като предястие или гарнитура съм месо или риба.
Добър апетит!