Gotvach.bg»Рецепти»Супи»Чорби и супи»Пача»Аспик (Солено желе)

Аспик (Солено желе)

Yordanka KovachevaYordanka Kovacheva
Автор
3k35k16k16k12
Аспик (Солено желе)
Снимка: Yordanka Kovacheva
1 / 10
12/08/2018
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
20 мин.
Готвене
17 мин.
Общо
37 мин.
Порции
10
"Някои му казват Аспик, други - произведение на изкуството"

Необходими Продукти

  • грах - 100 г
  • яйца - 2 бр. твърдо сварени
  • карфиол - 3 - 4 розички (130 г)
  • моркови - 1 - 2 бр. (140 г)
  • червени чушки - 1 бр. печена
  • гъби - 5 - 6 бр. мариновани или 3 - 4 бр. артишок от консерва
  • праз - 1/2 сърък, по желание
  • вода - 1 л
  • зеленчуков бульон - 1 кубче
  • желатин - 10 г
  • сол - на вкус
  • магданоз - 2 стръка
  • лимонов сок - 20 мл
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Обелете и нарежете морковите на кръгчета с дебелина около 0.5-1 см. Поставете на котлона съд със 700 мл от водата и кубчето бульон, разтворено в нея. Щом заври, сложете морковите, след тях граха и когато са почти готови, пуснете и карфиола, накъсан на още по-малки розички. В случай че ще използвате и праз, го сварете и него, нарязан на едро.

Когато всички зеленчуци са омекнали, но не преварени, ги отцедете и оставете да се охладят. Обелете яйцата и ги нарежете на шайби, чушката - на парченца, а магданоза накъсайте на листенца или малки клонки. Подгответе си и гъбите или артишока, отцедени от течността в консервата.

Към горещия още бульон налейте останалата вода и лимоновия сок и разтворете в тази течност желатина, предварително хидратиран според указанията на производителя. Разбъркайте добре.

В кексова форма с дупка тип корона излейте 1 пръст от течността и приберете в хладилник да стегне. Когато това се случи подредете една част от яйцата и останалите продукти както ви харесва, в красив естетичен вид. Полейте с още течност, за да ги покриете, и отново приберете в хладилник, докато се втвърди.

Подредете и останалите парченца зеленчуци и яйца плюс листенцата магданоз и залейте с останалия бульон. Още веднъж изчакайте да стегне в хладилника.

Готовият втвърден Аспик поставете в съд с гореща вода за мъничко, след това обърнете внимателно върху поднос.

Сервирайте като предястие или гарнитура съм месо или риба.

Добър апетит!

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
55
40
30
20
10
Дай твоята оценка: