Начин на приготвяне
Измийте добре всички части на прасето, внимателно отстранете космите с бръснач, изрежете частта между копитата с остър нож, измийте отново и оставете за известно време в студена вода.
Сварете измитата пушена шунка за 5 минути, след което излейте водата.
Сложете цялото месо в тенджера от 15 л, налейте вода, за да го накиснете и добавете още литър-два за всеки случай, защото след това не се излива. Добавете дафинов лист и зърна черен пипер.
Варете на тих огън около 5 часа, докато месото започне да се отделя от костите. В началото на варенето отстранявайте от време на време пяната, която се образува.
Варете пачата покрита или съвсем леко непокрито.
В края на времето за сваряване внимателно извадете месото с голяма решетъчна лъжица и го оставете да се охлади. Прецедете течността през фина цедка, отстранете излишната мазнина, след това добавете счукания чесън, добавете солта и разбъркайте. Опитайте и ако смятате, че е достатъчно солено, все пак добавете поне още две чаени лъжички.
Внимателно отделете охладеното месо от костите и всички останали части, които смятате, че не са годни за консумация.
Подредете месото в по-голяма тава или няколко по-малки купи, като се уверите, че във всяка има приблизително еднакво количество от всички парчета месо.
Посолете месото и го разбъркайте малко с пръсти.
През цедка изсипете свинския бульон с черпак. Който иска, да добави и нарязан чесън.
И това е, оставете го на студено, за да се стегне аспикът.
Сервирайте домашен свински аспик поръсено с натрошени люти чушки, с царевичен хляб и кисело зеле.