Gotvach.bg»Рецепти»Супи»Чорби и супи»Пача»Домашен свински аспик

Домашен свински аспик

Gordana DanilovGordana Danilov
Готвач
14331598284
Sandra Palikarov
Преведена от
Sandra Palikarov
Домашен свински аспик
Снимка: Gordana Danilov
1 / 2
28/06/2021
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
30 мин.
Готвене
300 мин.
Общо
330 мин.
Порции
15
"Класическа рецепта за любителите на традиционната кухня... За мезе, за основно - този аспик със свинско е всичко, от което имате нужда."

Необходими Продукти

  • свинска глава - 1/2 глава, прясна
  • свински крака - 5 бр. крака, уши
  • свински джолан - 1 бр. пушен
  • дафинов лист - 3 листа
  • черен пипер - около 20 зърна
  • сол - на вкус
  • чесън - 2 глави
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Измийте добре всички части на прасето, внимателно отстранете космите с бръснач, изрежете частта между копитата с остър нож, измийте отново и оставете за известно време в студена вода.

Сварете измитата пушена шунка за 5 минути, след което излейте водата.

Сложете цялото месо в тенджера от 15 л, налейте вода, за да го накиснете и добавете още литър-два за всеки случай, защото след това не се излива. Добавете дафинов лист и зърна черен пипер.

Варете на тих огън около 5 часа, докато месото започне да се отделя от костите. В началото на варенето отстранявайте от време на време пяната, която се образува.

Варете пачата покрита или съвсем леко непокрито.

В края на времето за сваряване внимателно извадете месото с голяма решетъчна лъжица и го оставете да се охлади. Прецедете течността през фина цедка, отстранете излишната мазнина, след това добавете счукания чесън, добавете солта и разбъркайте. Опитайте и ако смятате, че е достатъчно солено, все пак добавете поне още две чаени лъжички.

Внимателно отделете охладеното месо от костите и всички останали части, които смятате, че не са годни за консумация.

Подредете месото в по-голяма тава или няколко по-малки купи, като се уверите, че във всяка има приблизително еднакво количество от всички парчета месо.

Посолете месото и го разбъркайте малко с пръсти.

През цедка изсипете свинския бульон с черпак. Който иска, да добави и нарязан чесън.

И това е, оставете го на студено, за да се стегне аспикът.

Сервирайте домашен свински аспик поръсено с натрошени люти чушки, с царевичен хляб и кисело зеле.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

4
50
41
30
20
10
Дай твоята оценка: