Gotvach.bg»Рецепти»Хляб»Питки»Празнична питка за юбилей

Празнична питка за юбилей

Празнична питка за юбилей
Снимка: ВИЛИ-Виолета Матева
4 / 8
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
60 мин.
Готвене
50 мин.
Общо
110 мин.
Порции
16
"Годините нямат значение, само хората, които ви обичат и онези, които са дошли да отпразнувате заедно всеки юбилей"

Необходими Продукти

  • прясно мляко - 200 мл
  • хладка вода - 200 мл
  • олио - 4 с.л.
  • захар - 3 с.л.
  • кисело мляко - 3 с.л.
  • сол - 1 с.л.
  • яйца - 3 бр.
  • мая - 30 г
  • брашно - 800 г София мел Класик
  • за намазване
  • жълтъци - 1 бр.
  • прясно мляко - 2 с.л.
  • олио - 1 с.л.
  • семена - микс
  • тесто - бяло за декорация
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Маята се натрошава в хладка вода с 1 с.л. захар и 3 с.л. брашно се разбърква на кашичка. Оставя се да бухне, сипваме в средата на брашното. Добавят се останалите продукти и замесваме средно меко тесто, да не лепне. Оставя се да втаса 1 час, докато удвой обема си.

Разделя се на две части, като едната е по-голяма от другата. Голямото топче разделяме на три части и всяка се точи на кръгла кора, намазва се с олио и нареждаме една върху друга. С пръсти се разстила на по-голям кръг с диаметър на тавата 30 см.

Нарязва се на 8 триъгълника. Всеки се навива на рулце и нареждаме върху хартия за печене по стените на тавата с връхчето навън. От втората част се късат две малки топки, едната за средата, втората се точи на малка кръгла кора и нарязваме на триъгълници с разрез в средата.

Промушва се връхчето и оформяме 8 малки листенца. Останалото тесто оформяме на топчета, нареждат се като среден ред, между тях поставяме листенца и топчето в средата.

Оставя се да почине 20 минути, намазваме с разбит жълтък с олио и прясно мляко. Поръсваме семена.

От бялото тесто се изрязват цветенца, листенца и цифрата за годините, която се поставя върху топчето в средата.

Печем в загрята фурна 170°C за 30 минути, после се покрива с хартия за печене, която е леко напръскана с вода, и печем до готовност като температурата се намаля на 160°C.

Изважда се върху решетка и намазваме с масло. Покрива се с кърпа после се премества на поднос и е готова за поднасяне!

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
52
40
30
20
10
Дай твоята оценка: