Gotvach.bg»Рецепти»Хляб»Питки»Икономична празнична питка

Икономична празнична питка

Яница НиколоваЯница Николова
Мастър Шеф
5403k9436
Икономична празнична питка
Снимка: Яница Николова
1 / 2
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
35 мин.
Готвене
60 мин.
Общо
95 мин.
Порции
6
"Хубавите питки се правят с много мерак и щипка любов, не с много продукти"

Необходими Продукти

  • Тесто
  • брашно - 500 г
  • захар - 1 ч.л.
  • сол - 1 ч.л.
  • мая - 1/2 кубче, прясна
  • белтъци - 1 бр.
  • вода - за замесване
  • Още
  • сусам - или мак за поръсване
  • жълтъци - 1 бр. за намазване
* мерки и количества

Начин на приготвяне

От продуктите за тестото се замесва нелепнещо тесто, поставя се в купа и се покрива със стреч фолио.

Втасва около 1 час, после се разделя на седем части, всяка се прави на фитил, усуква се и се връзва на възелче, всички части се правят така.

Нареждат се в тава с хартия за печене, намазват се с жълтък и няколко капчици вода и олио.

Поръсва се със сусам и питката се оставя да втаса във фурната на 40-50 градуса около половин час, после се пече на 180 градуса до златисто.

Икономичната празнична питка е готова.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

4
50
41
30
20
10
Дай твоята оценка: