Gotvach.bg»Рецепти»Хляб»Погачи»Тъмна празнична питка

Тъмна празнична питка

Dora GrozevaDora Grozeva
Помощник Готвач
1071k4232
Тъмна празнична питка
Снимка: Dora Grozeva
1 / 2
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
30 мин.
Готвене
45 мин.
Общо
75 мин.
Порции
4
"За специалните поводи и скъпите моменти - тъмна пита празнична питка"

Необходими Продукти

  • вода - 650 мл топла
  • мая - 20 г
  • сол - 18 г
  • брашно - 3 с.л. бяло
  • зехтин - 20 г
  • захар - 1 ч.л.
  • пълнозърнесто брашно - 1 кг с овесени ядки Здраве
  • белтъци - 1 бр. разбит за намазване
* мерки и количества

Начин на приготвяне

В топлата вода се разтваря маята, добавя се лъжичка захар и няколко лъжици брашно.

Оставя се за 10-15 минутки да се активира маята. Към шупналата мая се добавят зехтинът и солта и постепенно брашното с овесени ядки до пълното усвояване. Омесва се меко тесто.

Оставя се на топло за един час. Разделя се на девет равни части, оформят се топки и се поставя в съда за печене, постлан с хартия.

Оставя се още половин час на топло, маже се с разбит белтък и се пече на 180 градуса до готовност.

За декорация на питката замесих малко тесто с бяло брашно, сол и вода.

Тъмната празнична питка е готова.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

4.7
52
41
30
20
10
Дай твоята оценка: