Начин на приготвяне
Маята се разбърква в хладка вода с лъжица захар и оставяме да бухне. Сипва се в средата на брашното, прибавят се останалите продукти и замесваме средно меко тесто. Покрито с фолио оставяме да втаса за 1 час.
Разделя се на 16 или 20 топки, аз направих 16 броя. Всяко топче се точи на малка питка не повече от 10-12 см висока и четири пръста широка. В средата се поставя малко гъсто сладко от праскови.
Краищата се прищипват, да се получи като бадемче. Горната част се захлупва върху долната половина от формата и отгоре се притиска с пръсти и се оформя връхчето.
Получените форми нареждаме върху хартия за печене. С нож или по-добре с ножица, потопена в брашно, за да не лепне, се нарязват формите с по три разреза от двете страни, да се оформят листенца.
Оставят се да починат още 20 минути, намазваме с разбит жълтък, смесен с олио и малко вода. Поръсва се всяко листо с щипка захар.
Печем в загрята фурна 190-200°C около 20-25 минути до златисто.
Страхотен вкус с домашно сладко от праскови.
Опитайте и няма да съжалявате.
Да ви е сладко!
Коментари