Начин на приготвяне
Сипваме 2 чаши брашно в купа и оформяме като кладенче в средата. Добавя се марна вода - нито студена, нито гореща.
В киселото мляко се разбърква содата за хляб да шупне и прибавяме в купата. Налива се зехтин, сол, захар, прах чесън, но може и да го пропуснете, бакпулверът, извара и ситно нарязан магданоз.
Всичко се бърка с вилица на гъста каша, сега е моментът да топнете пръст в кашата е да опитате как е на вкус, ако е нужно, добавете подправка по ваш вкус.
Накрая се доомесва на средно меко тесто. Оформя се фитил, нарязва на 2 части през средата, после всяка част се реже на 3 да получим общо 6 бр. питки.
Загрява се малко тиганче 20 см намазано с олио. С набрашнени ръце се оформя кръгли питки с диаметър 14-15 см.
Печем всяка от двете страни, става за 5 минути.
След всяка питка тиганчето се маже с мазнина, а готовите питки се мажат с масло.
Сервираме топли с розови домати, краставички, набрани от градината. Вкусно и лесно за хапване по всяко време.
Изварата може да замените със сирене, топено сирене, кашкавал, синьо сирене и каквото си искате.
Не втасва, става бързо и супер лесно :)
Коментари