Gotvach.bg»Рецепти»Хляб»Пърленки»Изварени питки с магданоз

Изварени питки с магданоз

Изварени питки с магданоз
Снимка: ВИЛИ-Виолета Матева
4 / 5
15/08/2018
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
10 мин.
Готвене
30 мин.
Общо
40 мин.
Порции
6
"Хем много вкусни, хем диетични - така ги правят майсторите"

Необходими Продукти

  • брашно - 2 ч.ч.
  • вода - 150 мл
  • кисело мляко - 50 г
  • сода за хляб - 1 ч.л. равна
  • бакпулвер - 1 ч.л.
  • зехтин - 2 с.л.
  • сол - 1 ч.л. равна
  • захар - 1/2ч л
  • чесън на прах - 1 к л
  • извара - 3 с.л. пълни
  • магданоз - 4 стръка
  • масло - за намазване
  • олио - за намазване на тигана
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Сипваме 2 чаши брашно в купа и оформяме като кладенче в средата. Добавя се марна вода - нито студена, нито гореща.

В киселото мляко се разбърква содата за хляб да шупне и прибавяме в купата. Налива се зехтин, сол, захар, прах чесън, но може и да го пропуснете, бакпулверът, извара и ситно нарязан магданоз.

Всичко се бърка с вилица на гъста каша, сега е моментът да топнете пръст в кашата е да опитате как е на вкус, ако е нужно, добавете подправка по ваш вкус.

Накрая се доомесва на средно меко тесто. Оформя се фитил, нарязва на 2 части през средата, после всяка част се реже на 3 да получим общо 6 бр. питки.

Загрява се малко тиганче 20 см намазано с олио. С набрашнени ръце се оформя кръгли питки с диаметър 14-15 см.

Печем всяка от двете страни, става за 5 минути.

След всяка питка тиганчето се маже с мазнина, а готовите питки се мажат с масло.

Сервираме топли с розови домати, краставички, набрани от градината. Вкусно и лесно за хапване по всяко време.

Изварата може да замените със сирене, топено сирене, кашкавал, синьо сирене и каквото си искате.

Не втасва, става бързо и супер лесно :)

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
56
40
30
20
10
Дай твоята оценка:

Коментари

Станислава Вълкова
Станислава Вълкова
Изглеждат вкусни. Скоро ще ги направя.
15.08.2018 11:03
1
1
Покажи всички подкоментари