Начин на приготвяне
Прасковите се измиват, срязваме на две и обелваме от кората. Всяка половинка се реже на 4 резена, а те се нарязват на малки парченца в голяма тенджера.
Сипва се захарта и разбъркваме с дървена лопатка. Налива се водата и слагаме на котлона да се вари за 30-40 минути докато омекнат плодовете.
Добавя се ванилия, сок от лимона, индришето и лимонена киселина. Разбърква се, опитваме на вкус, на мен ми беше добре и варим още 5 минути.
Накрая се прибавя ябълковият пектин на лъжички и се бърка добре след всяка от тях да се види каква гъстота се получава. Имайте предвид, че като сложите в хладилника на хладно се сгъстява още малко.
Снема се от котлона, оставям за 5 минути да се охлади, но все още е горещо и с черпак сипваме в сухи буркани.
Затваряме с капачка и оставяме с дъното нагоре, докато се охлади нацяло. Страхотен вкус, леко кисело и свежо - идеално за сладкиши.
Напълних 4 бурканчета и две купички за дегустация.