Gotvach.bg»Рецепти»Зеленчукови ястия»Пържен боб на тиган

Пържен боб на тиган

Мария СимоваМария Симова
Автор
2k20k4k24
Пържен боб на тиган
Снимка: Мария Симова
1 / 4
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
30 мин.
Готвене
90 мин.
Общо
120 мин.
Порции
6
"Онази поговорка - Ако ще е боб, да е пържен - точно за този боб на тиган е писана май"

Необходими Продукти

  • зрял боб - 500 г бял
  • сминдух - 1 стрък
  • дафинов лист - 1 бр.
  • олио - 50 мл
  • за запръжката
  • олио - 50 мл
  • лук - 1 глава
  • чушки - 1 бр. червена
  • брашно - 1 с.л.
  • червен пипер - 1 с.л. пълна
  • джоджен - 2 с.л. пресен ситно нарязан
  • черен пипер - на вкус
  • сол - на вкус
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Измийте боба и го поставете в тенджера със студена вода. Поставете го на силен огън на заври, 10 минути след като заври изхвърлете водата измийте и отново налейте студена вода.

Добавете клонката сминдух, дафиновия лист и олиото, поставете на слаб огън (ако го поставите на силен огън, ще се скаши) да ври до пълното му омекване. Прецедете боба и запазете водата му.

В тава налейте олиото за запръжка и то загрейте. Добавете ситно нарязаните лук и червена чушка, поръсете с щипка сол и пържите до пълното омекване на зеленчука.

Добавете брашното, джоджена и червения пипер последователно при непрекъснато бъркане.

Веднага сипете прецедения боб и разбъркайте добре. Добавяйте от собствената му чорба, докато боба се покрие с нея.

Посолете на вкус, поръсете с черен пипер на вкус и поставете тавата в предварително нагрята на 200 градуса фурна, запичате за около 20 минути.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
52
40
30
20
10
Дай твоята оценка: