Gotvach.bg»Рецепти»Ястия с яйца»Лучено по панагюрски (Подлучени яйца по панагюрски)

Лучено по панагюрски (Подлучени яйца по панагюрски)

ЗориЗори
Гуру
1k10k5k7
Лучено по панагюрски (Подлучени яйца по панагюрски)
Снимка: Зори
2 / 5
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
5 мин.
Готвене
10 мин.
Общо
15 мин.
Порции
4
"Минутки за класика - Лучено по панагюрски"

Необходими Продукти

  • яйца - 8 бр., дребни (размер М)
  • сланина - 80 г парче
  • кисело мляко - 2 кофички от 400 г
  • чесън - 1 малка глава
  • сол
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Сланината се нарязва на малки парчета. Ако не е осолена, се поръсва със сол, запържва се до златисто в тиган.

Яйцата се чукват едно по едно в тигана при запържената сланина. Разбъркват се леко, като се внимава да не се раздробят прекалено.

Когато яйцата са почти готови, се добавя 1 напълнена с вода черупка от яйце (или 1 - 2 с. л. вода), разбърква се внимателно и котлонът се изключва. Яйцата се оставят леко да поизстинат.

През това време се счукват в хаванче скилидките чесън заедно с 2 щипки сол, разбърква се с киселото мляко и се прибавя към охладените яйца по панагюрски.

Разбърква се и се разпределя в порционни чинии. По желание може да добавите малко количество студена вода, за да разредите млякото до желаната гъстота.

Лученото по панагюрски може да се остави в хладилник, за да се охлади преди поднасянето.

За любителите на по-пикантното: загрейте няколко супени лъжици олио в тиган и в него запържете една-две червени люти чушки. След като чушките отпуснат лютивината си в олиото и то стане червено, полейте всяка порция лучено с пикантното олио.

Лученото по панагюрски (Подлучени яйца по панагюрски) е много вкусно!

Ако ви допада панагюрската кухня, опитайте и нашия панагюрски тутманик.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
53
40
30
20
10
Дай твоята оценка: