Начин на приготвяне
Сланината се нарязва на малки парчета. Ако не е осолена, се поръсва със сол, запържва се до златисто в тиган.
Яйцата се чукват едно по едно в тигана при запържената сланина. Разбъркват се леко, като се внимава да не се раздробят прекалено.
Когато яйцата са почти готови, се добавя 1 напълнена с вода черупка от яйце (или 1 - 2 с. л. вода), разбърква се внимателно и котлонът се изключва. Яйцата се оставят леко да поизстинат.
През това време се счукват в хаванче скилидките чесън заедно с 2 щипки сол, разбърква се с киселото мляко и се прибавя към охладените яйца по панагюрски.
Разбърква се и се разпределя в порционни чинии. По желание може да добавите малко количество студена вода, за да разредите млякото до желаната гъстота.
Лученото по панагюрски може да се остави в хладилник, за да се охлади преди поднасянето.
За любителите на по-пикантното: загрейте няколко супени лъжици олио в тиган и в него запържете една-две червени люти чушки. След като чушките отпуснат лютивината си в олиото и то стане червено, полейте всяка порция лучено с пикантното олио.
Лученото по панагюрски (Подлучени яйца по панагюрски) е много вкусно!
Ако ви допада панагюрската кухня, опитайте и нашия панагюрски тутманик.