Начин на приготвяне
Лукът и морковите се обелват и нарязват на кубчета, запържват се в дълбок съд в загрятото олио.
След няколко минути се добавят ситно нарязаните пиперки и домати, граха, сол, червен пипер, брашно и 200 мл гореща вода. Захлупва се яхнията с капак и се изчаква около 15-20 минути, за да се задушат продуктите.
Добавят се чубрицата и нарязаните на парченца суджуци или наденички. Долива се още гореща вода, ястието се задушава за още 20 минути на бавен огън, отново под капак.
В хаванче се счукват скилидките чесън с малко сол, струйка олио и ситно нарязана люта чушка.
В самия край на готвенето се прибавя получената смес към яхнията, заедно с краве масло.
Изчаква се още 5-10 минути и яхнията е готова. Поръсва се с магданоз преди поднасянето.
Селската яхния с грах и суджук е много вкусна.
С грах препоръчваме да опитате и предложенията ни за телешко с грах и пилешка яхния с грах.