Начин на приготвяне
Рецептата е изключително лесна и икономична, а се получава много мекичък, сочен и вкусен кекс, идеален за закуска в компанията на кафе.
Намачкайте бананите на пюре, добавете към тях яйцето, захарта и разбийте. Долейте олиото и пак разбийте. По рецепта се добавя прясно мляко или мътеница, но се оказа в последния момент, че нямам. Затова замених с 2-3 с.л. шипков мармалад, размит до 2/3 ч.ч. с топла вода - получи се перфектно.
След млякото добавете брашното, набухвателите, канелата, а накрая - и суровите семената. Да си призная - аз добавих и 1 с.л. ракия, която може да си спестите, разбира се :)
Сипете сместа в продълговата форма за кекс, застлана с хартия за печене.
За по-сигурно изпечете кекса на 160 градуса за по-дълго време - около час, но проверете готовността с клечка за зъби.
Бон Апети!
Кексът може да се направи и с овесени ядки - 2/3 ч.ч. фини, като в този случай количеството на брашното става 1 и 1/2 ч.ч.