Начин на приготвяне
За първото тесто (майка) разтворете маята и захарта в леко затоплената водичка. Сипете брашното и разбъркайте до еднородна лепкава смес. Покрийте с кърпа съда и оставете да се развие хубаво глутенът около 1 час и половина.
Към силно бухналото тесто-майка сипете продуктите за второто тесто и започнете месене (5-10 минути), като за предпочитане ползвате миксер с приставки за тесто. Добавяйте си по малко брашно, ако е нужно, докато тестото стане гладко, еластично, но въпреки това трябва да остане сравнително меко.
Оформете на топка с намазнени ръце, намазнете хубаво и тестото и го оставете в съд, покрит със стреч фолио за 1 час.
Удвоилото обема си тесто прехвърлете на леко набрашнен плот и притиснете, за да изкарате въздуха от него, след това отново върнете в купата, покрийте и оставете за още един час.
Разделете на 7-8 равни части и оформете от всяка фитилче. Кръстосвайте/усуквайте краищата на всяко от тях и завивайте по два пъти, а след това подгъвайте нагоре към заоблената част. От снимките ще ви бъде лесно да видите начина.
Подредете в тавичка, покрита с хартия за печене, на разстояние едно от друго. Ако не разполагате с по-голяма тава, в която да се побират всички, направете ги на два пъти. Покрийте оформените бретцели с влажна чиста кърпа и за пореден път ги оставете да престоят 40 минути.
Пуснете фурната да загрява до 200 градуса. В удобен съд поставете на котлона водата и щом започне да завира, сипете содата и разбъркайте.
Пускайте едно по едно хлебчетата за по 40-50 секунди всяко и изваждайте с решетъчна лъжица отново, подреждайки във тавичката. Поръсете с едра люспеста сол и сусам по желание.
Печете 15-20 минути или до хубав златист загар.
Добър апетит!
Забележка: Приготовлението на бретцелите е лесно само по себе си, но изисква повече време поради дългите и неколкократни процеси на втасване. Резултатът си заслужава изключително много, защото така стават истински прекрасни и вкусни.