Начин на приготвяне
Телешкото месо се почиства, ако е от плешката, от всякакви тлъстини и жилки. Измива се и се подсушава в домакинска хартия или мека памучна кърпа без власинки.
Всички продукти за т.нар. адска смес се смесват в купа, без виното и нишестето. Със сместа се намазват обилно парчетата месо. Сместа е гъста и тежка, тя полепва по парчетата месо. Поставят се в плик за готвене и се оставят за 30 минути в хладилник.
След като е охладено, месото се изважда и се добавя виното, но така че да не отмие маринатата, сипва се внимателно отстрани на плика, нека бавно да се стича. Завързва се.
Поставя се в тава за печене и се вкарва на затоплена фурна на 200 градуса, докато заври течността - това е около 10-15 мин.
След това градусите се намаляват на 160 и се пече за около 1.30 мин. Готовото печено се изважда от тавата, отстранява се плика, като се срязва отгоре и месото се връща във фурната за още 10-15 миннути като фурната се увеличава на 180-200 градуса.
Накрая на готвенето нишестето се размива в малко студена вода и се прибавя към соса. Бързо се разбърква. Пече се още за 5-7 мин. Изважда се охлажда се и се нарязва на филии.
Поднесох телешкото печено с традиционна гарнитура от картофи на пара, заляти с разтопено масло. Поръсват се със сол и наситнен магданоз. Гарнитурата може и да е само от зеленчуци, по избор е.
Най-вкусното телешко печено е готово.
Източник: Храна за мойте канибали - Пепа Стоева.
Оригиналната рецепта е за свинско месо, но аз го приготвих с телешко вайсбрат и се получи разкошен резултат.
Коментари