Начин на приготвяне
Ябълките се измиват. Режат се на филийки, като се обръщат настрани. Филийките трябва да са дебели около 1 см. С малка лъжичка се издълбава дупка в средата, като се отстраняват семките.
В голяма купа се слага содата и малко оцет. Добавят се солта и 1 ч.л. захар. Добавя се киселото мляко и яйцето. Разбива се. Добавя се брашното постепенно. Разбърква се.
Тестото трябва да стане леко течно, не много гъсто.
В тиган се слагат двата вида захар. Намокря се с малко вода. Слага се на котлона, докато захарта се разтопи.
Нареждат се ябълки, за да се карамелизират. Когато се карамелизират от едната страна, се обръщат от другата. Всички ябълки се карамелизират.
В дълбоко тиганче се слага повече мазнина да загрее. Карамелизираните ябълки се потапят в тестото, така че добре да се покрие цялата ябълка.
Пържи се от двете страни до златисто. Поничките се поръсват с пудра захар още докато са топли.