Начин на приготвяне
Натрошаваме маята в хладка вода със захарта и оставяме да бухне за 10 минути.
Сипва се в средата на брашното, добавяме белтъка на яйцето, топло прясно мляко, сол, олио и замесваме средно меко тесто. Покрива се с фолио и оставяме да втаса за 40 минути.
Кренвиршът се срязва на парчета. Готовото тесто се разделя на 2 части. Всяка се разточва на правоъгълник две педи.
Поръсваме с ронена чубрица и притискаме с длани да залепне. Нареждат се две ленти бекон, върху тях парчета кренвирш.
С нож се правят разрези от едната страна и навиваме на руло, което се реже на 4 кренвиршки. Така се оформя и останалото тесто. Нареждат се в тава върху хартия за печене.
Намазваме с разбит жълтък с 1 с. л. прясно мляко и поръсваме семена. Печем в загрята фурна 180 градуса около 20-25 минути до златисто.
Кренвиршките с бекон и чубрица са готови.