Начин на приготвяне
Направете кашичка от водата, бялото брашно, маята и захарта. Оставете да шупне за 5-10 минути.
Смесете в купа пълнозърнестото брашно от спелта със счуканите ленени семена и солта. На този пълнозърнест хляб аз лично не добавям никаква сол, но вие си сложете по ваша преценка.
Направете кладенче в средата и сипете шупналата кашичка и лененото масло.
Замесете гладко, не много твърдо тесто. То трябва да е добре хидратирано, за да не става хлябът твърд.
Добавяйте си още течност или брашно за да получите желаната мекота и еластичност на тестото.
Оформете здравословно хлебче и оставете в тава застлана с хартия за печене да втаса за 1 час или докато утрои обема си (или поне го удвои).
Печете на 170 градуса за около 30 минути и след това увеличете градусите, за да получите хубав загар.
Поднесете пълнозърнестия хляб от спелта с ленено масло и семе след като е изстинал.
Добър апетит!