Начин на приготвяне
Този разкошен хляб е съставен от една перфектна комбинация на четири вида брашно, която създава прекрасен вкус и текстура на печивото.
Затоплете леко водата до телесна температура и разтворете в нея меда и маята. Оставете за не повече от пет минути, не е нужно да чакате да се появят мехурчета и шупли.
Сипете олиото и брашната - едно по едно, като бъркате постоянно. Тъй като тестото за хляба е доста хидратирано и лепне, препоръчвам използването на кухненски робот. С него измесването трае точно три минути, а на ръка ще е доста по- продължително и ще трябва да се поръсва по малко допълнително брашно.
Със обилно намазнени реце вземете мекото тесто и го оформете на кръгъл хляб. Поставете в намазнена и поръсена с царевично брашно тавичка. Хубаво намажете с олио и поръсете още царевично брашно - така се получава приятна коричка при изпичане на хляб от пшеница, ръж и царевица.
По желание направете резки по повърхността с остър нож. Покрийте със стреч фолио, така че да няма опасност да опре в тестото дори и при набухване. Оставете пълнозърнестия хляб да втаса за около час на топличко.
Печете пълнозърнестия хляб в загрята на 180 °C фурна в продължение на 35-40 минути или до апетитен загар.
Когато хлябът е готов, изчакайте 5 минути и чак тогава го извадете от формата и прехвърлете върху решетка. Разрежете, когато е напълно изстинал.
Копринено мек и много вкусен хляб от пшеница, ръж и царевица!
Рецептата е адаптирана от Cookidoo