Gotvach.bg»Рецепти»Хляб»Пълнозърнест хляб»Разкошен селски хляб с ръж

Разкошен селски хляб с ръж

Yordanka KovachevaYordanka Kovacheva
Автор
3k36k17k12
Разкошен селски хляб с ръж
Снимка: Yordanka Kovacheva
1 / 5
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
25 мин.
Готвене
30 мин.
Общо
55 мин.
Порции
10
"Днес е ден за домашен хляб и по този повод ви даваме прекрасната рецепта за този селски хляб с ръж"

Необходими Продукти

  • квас с мая
  • брашно - 60 г от твърда пшеница
  • вода - 60 мл
  • мая - 10 г жива
  • Основно тесто
  • ръжено брашно - 150 г
  • бяло брашно - 300 г от твърда пшеница+ за поръсване и доомесване
  • вода - 300 мл.
  • олио - за намазняване на купата и ръцете
  • мая - 10 г жива
  • сол - 2 ч.л.
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Натрошете 10 г мая при 60-те мл вода, сипете брашното за предварителния фермент и разбъркайте на гладка кашичка. Сложете в съд, който да се затваря херметически, и приберете в хладилник за една нощ.

Извадете предварителната закваска от хладилника 20-30 минути, преди да започнете да приготвяте ръжения хляб.

Сипете в купа ръженото пълнозърнесто брашно, пресейте към него бялото и смесете със солта.

Формирайте кладенче в средата и в него сипете леко затоплената 300 мл, натрошете другите 10 грама мая и добавете и шупналата от предния ден.

Започнете да замесвате тесто, което е силно хидратирано, тоест по-меко от обикновено. Ако ви лепне прекалено може да добавяте брашно, но да внимавате да не стане тестото твърдо. Когато добие еластичност, го прехвърлете на набрашнен плот и месете поне 10 минути. За да не лепне, намазнявайте ръцете си с олио.

Върнете тестото в купата, като я намазните предварително. Покрийте я и оставете за 1 час.

Хванете последователно от четири краища тестото, издърпвайки и сгъвайки го, после отново го оставете за час и повторете процедурата още веднъж.

От купата обърнете сгънатото тесто в тавичката, в която ще печете. Набръчканата страна да е отгоре, така става по-красив и с автентичен вид на селски хляб. Няма нужда да правите резки по повърхността, само поръсете с брашно. Оставете го за 30-40 минути.

Загрейте фурната на висока степен -240 градуса. Пъхнете хляба, напръскайте стените с вода и затворете бързо вратичката. Печете 10 минути на тази температура и после намалете до 200 градуса за още около 20 минути или докато щом почукате по коричката, издава звук на кухо.

Сложете селския хляб да изстине върху решетка и тогава разрежете на трапезата си.

Ще останете очаровани от този разкошен селски хляб с ръж с чудна хрупкава коричка и уникален аромат.

Наистина си струва времето и усилията.

Добър апетит!

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
55
40
30
20
10
Дай твоята оценка: