Начин на приготвяне
Фурна 180 градуса.
Дълбока и широка форма за печене.
Първо се приготвя карамелът. В касерола се изсипва захарта по рецепта за карамела. Стопява се до карамелизирането ѝ.
Излива се във формата и се разпределя из стените ѝ. Последното е важно и идеята е при обръщане на флана стените му да са в карамел.
Добре е франзелата да е преседяла поне два дни, да е по-стара, за да може да попие добре млякото.
Първо се нарязва на кубчета и се залива с цялото мляко. Добре се разбърква, за да се напоят кубчетата хляб. Ако се прецени, че млякото не е достатъчно, може да се добавят още няколко супени лъжици.
Разбиват се яйцата с телена бъркалка, добавя се лимоновата кора, захарта. Сместа се излива върху хлебните кубчета. Разбърква се много добре. Цялата смес се изсипва във формата върху карамела, да е почти до горе изпълнена.
Пече се на водна баня на 180 градуса за около 60 мин. Отгоре трябва хубаво да се запече. В зависимост от фурната може да се пече повече или по-малко.
Изважда се фурната и се оставя за кратко да се охлади. Обръща се върху подходяща чиния. Сервира се с топка сметана или сладолед.
Източник: Recetas de cocina
Много често ми остава хляб и съответно се изхвърля. Намерих точната рецепта за флан с малко поостарял бял хляб. Получи се много добър сладкиш, сочен и с чудесен вкус от карамела.
Домашният Флан с бял хляб е готов.