Gotvach.bg»Рецепти»Туршии и зимнина»Домашен оцет»Натурален оцет от ябълки и грозде без захар

Натурален оцет от ябълки и грозде без захар

Яница НиколоваЯница Николова
Мастър Шеф
5403k9436
Натурален оцет от ябълки и грозде без захар
Снимка: Яница Николова
2 / 5
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
90 мин.
Общо
90 мин.

Необходими Продукти

  • ябълки - около 10 кг
  • грозде - около 10 кг
  • оцетна гъба - 300 - 400 г и утайка
  • вода - да покрие плодовете
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Ябълките се почистват от гнило, ако има, и се нарязват на парчета заедно със семките.

Гроздето също се почиства и смачква да пусне сок. Ябълките и гроздето се смесват в голям съд и се добавя оцетната гъба и утайката от предишен оцет.

По този начин ще ферментира по-бързо. Отгоре на съда се поставя марля и всеки ден се разбърква в продължение на около 1 месец.

После се прецежда и оставя да се утаява, отново около 1 месец. После се налива в стъклени бутилки.

Времето за ферментация зависи от температурата в помещението, колко са сладки плодовете и т.н., което може да удължи срока.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

4.5
51
41
30
20
10
Дай твоята оценка: