Туршия пикантно цвекло

ЗорицаЗорицаГуру94525829234
28/09/2018
Приготвяне20 мин.
Общо20 мин.
Порции10
Сготви+1 точка
2 потребителя сготвиха тази рецепта
  • Преглеждания общо742
  • Преглеждания за месеца90
  • Преглеждания за седмицата37
  • Рейтинг4.5 от 5
  • Сготвена2

Необходими Съставки

* мерки и количества

Начин на приготвяне

Измийте и обелете цвеклото, нарежете го на едри парчета, поставете го в трилитров буркан, като трябва да се запълни 1/3 от буркана. След това добавете цвика от кисело мляко, водата и солта. Добавете настъргания с белачка на тънки лентички джинджифил и обелените и цепнати с нож през върха скилидки чесън.

Оставете малко място между горната част на течността и гърлото на буркана, около 2 пръста, и разклатете или разбъркайте с дървена лъжица, за да се разтвори солта.

Дръжте буркана при стайна температура и отваряйте всеки ден капака, за да се освободи от газовете, които се образуват при ферментацията. Вместо капак може да сложите тензух, закрепен с ластик върху гърлото на буркана.

Всеки ден трябва да се разклаща буркана или да се разбърква съдържанието с дървена лъжица.

Процесът на ферментация продължава от седем дни, до две седмици в зависимост от температурата в помещението.

Ако прецените, може да добавите допълнително сол на вкус.

Появата на газирани мехурчета е знак, че цвеклото е готово и след това можете да го прехвърлите в по-малки буркани, като го залеете с прецедения му сок. Затваря се с винтови капачки и се съхранява в хладилник, не е нужна стерилизация.

Цвеклото има кисел вкус, напомня на кисело зеле или кисели краставички, но е с по-плътна текстура от тях.

Цвеклото може да се използва самостоятелно като салата или да го добавяте към други ястия (супи, боршове, гювечи и т.н.).

Добър апетит!

Рейтинг

5 1
4 1
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати

Бъди първият, който ще напише коментар