Gotvach.bg»Рецепти»Туршии и зимнина»Туршия пикантно цвекло

Туршия пикантно цвекло

ЗориЗори
Гуру
1k10k5k8k7
Туршия пикантно цвекло4 / 4
07/06/2022
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
20 мин.
Общо
20 мин.
Порции
10
"Туршия от пикантно цвекло - нещо, за което не се бяхме сещали, но с удоволствие ще пробваме."

Необходими Продукти

  • за буркан 3 л
  • червено цвекло - 1 кг
  • цвик - 1 ч.ч.
  • минерална вода - 2 л или изворна
  • морска сол - 3 с.л.
  • джинджифил - 3 с.л. настърган корен с белачка
  • чесън - 3 едри скилидки
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Измийте и обелете цвеклото, нарежете го на едри парчета, поставете го в трилитров буркан, като трябва да се запълни 1/3 от буркана. След това добавете цвика от кисело мляко, водата и солта. Добавете настъргания с белачка на тънки лентички джинджифил и обелените и цепнати с нож през върха скилидки чесън.

Оставете малко място между горната част на течността и гърлото на буркана, около 2 пръста, и разклатете или разбъркайте с дървена лъжица, за да се разтвори солта.

Дръжте буркана при стайна температура и отваряйте всеки ден капака, за да се освободи от газовете, които се образуват при ферментацията. Вместо капак може да сложите тензух, закрепен с ластик върху гърлото на буркана.

Всеки ден трябва да се разклаща буркана или да се разбърква съдържанието с дървена лъжица.

Процесът на ферментация на туршията продължава от седем дни, до две седмици в зависимост от температурата в помещението.

Ако прецените, може да добавите допълнително сол на вкус.

Появата на газирани мехурчета е знак, че цвеклото е готово и след това можете да го прехвърлите в по-малки буркани, като го залеете с прецедения му сок. Затваря се с винтови капачки и се съхранява в хладилник, не е нужна стерилизация.

Цвеклото има кисел вкус, напомня на кисело зеле или кисели краставички, но е с по-плътна текстура от тях.

Цвеклото може да се използва самостоятелно като салата или да го добавяте към други ястия (супи, боршове, гювечи и т.н.).

Туршията пикантно цвекло е готова.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

4.5
51
41
30
20
10
Дай твоята оценка: