Начин на приготвяне
Измийте и обелете цвеклото, нарежете го на едри парчета, поставете го в трилитров буркан, като трябва да се запълни 1/3 от буркана. След това добавете цвика от кисело мляко, водата и солта. Добавете настъргания с белачка на тънки лентички джинджифил и обелените и цепнати с нож през върха скилидки чесън.
Оставете малко място между горната част на течността и гърлото на буркана, около 2 пръста, и разклатете или разбъркайте с дървена лъжица, за да се разтвори солта.
Дръжте буркана при стайна температура и отваряйте всеки ден капака, за да се освободи от газовете, които се образуват при ферментацията. Вместо капак може да сложите тензух, закрепен с ластик върху гърлото на буркана.
Всеки ден трябва да се разклаща буркана или да се разбърква съдържанието с дървена лъжица.
Процесът на ферментация на туршията продължава от седем дни, до две седмици в зависимост от температурата в помещението.
Ако прецените, може да добавите допълнително сол на вкус.
Появата на газирани мехурчета е знак, че цвеклото е готово и след това можете да го прехвърлите в по-малки буркани, като го залеете с прецедения му сок. Затваря се с винтови капачки и се съхранява в хладилник, не е нужна стерилизация.
Цвеклото има кисел вкус, напомня на кисело зеле или кисели краставички, но е с по-плътна текстура от тях.
Цвеклото може да се използва самостоятелно като салата или да го добавяте към други ястия (супи, боршове, гювечи и т.н.).
Туршията пикантно цвекло е готова.