Gotvach.bg»Рецепти»Хляб»Малки Питки»Грузински кашкавалени питки (Khachapuri)

Грузински кашкавалени питки (Khachapuri)

Yordanka KovachevaYordanka Kovacheva
Автор
3k35k16k16k12
Грузински кашкавалени питки (Khachapuri)
Снимка: Yordanka Kovacheva
1 / 9
29/09/2018
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
15 мин.
Готвене
20 мин.
Общо
35 мин.
Порции
4
"Грузински кашкавалени питки, страхотна добавка към всяко ястие"

Необходими Продукти

  • брашно - 175 г + за поръсване на плота
  • кисело мляко - 200 г
  • кашкавал - 80 г
  • сол - 1/2 ч.л.
  • захар - 1/2 ч.л.
  • сода бикарбонат - 1/2 ч.л.
  • масло - около 20 г
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Загасете водата във киселото мляко и оставете да шупне.

През това време пресейте брашното в купа и го смесете със солта и захарта. Направете кладенче и в него сипете шупналото кисело мляко.

Замесете гладко средно меко тесто и го разделете на 4 равни части. Оформете топки и всяка от тях разточвайте на набрашнен плот (диаметър приблизително 13-15 см)

Настържете кашкавала (може да използвате и Ементал или Чедър) и в центъра на всяко разтопено топче поставяйте по 2 с.л. от него, след това прегъвайте към центъра и в средата притиснете с пръсти, за да се запечата хубаво питката.

Подредете в намазнена или покрита с хартия за печене тавичка, по желание може да ги поставите от гладката страна, както съм направила аз, но може и от обратната - там, където сте съединили тестото, така е по-оригинален вариант. Върху всяка питка сложете резенче масло и пъхнете в загрята на 200 градуса фурна за около 20 минути или до златист загар.

Поднесете питките леко топли.

Добър апетит!

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
57
40
30
20
10
Дай твоята оценка: