Gotvach.bg»Рецепти»Туршии и зимнина»Буркани»Туршия от мариновани лимони без стерилизация

Туршия от мариновани лимони без стерилизация

ЗориЗори
Гуру
1k10k5k7
Туршия от мариновани лимони без стерилизация
Снимка: Зори
4 / 10
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
15 мин.
Общо
15 мин.
"Ароматна добавка към различни ястия ще имате подръка, ако още сега приготвите Туршия с мариновани лимони"

Необходими Продукти

  • ЗА 1 БУРКАН
  • лимони - 6 бр.
  • морска сол - 4 с.л.
  • канела - 1/2 пръчка
  • карамфил - 5 г (1 пакетче)
  • кориандър - 1 к.л. семена
  • черен пипер - 1 ч.л.
  • бахар - 5 зърна
  • розмарин - 1 стрък
  • джинджифил - 1 - 2 тънки слайса корен
  • чесън - 2 скилидки
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Лимоните се измиват хубаво с гъба със сапун и топла вода.

Разтъркват се върху дъската за рязане с леки движения напред-назад, за да омекнат и половината от тях се разрязват на 4 парчета по дължина.

Във всеки резен се забиват 6-7 розички карамфил и се нареждат плътно в буркана.

Добавят се 5 зърна бахар, половин пръчка канела, стрък розмарин, по 1 кафена лъжичка семена кориандър и черен пипер, един - два слайса корен джинджифил и обелените и цепнати с нож през върха скилидки чесън.

От останалите три лимона сокът се изцежда и с него се заливат лимонените резени.

Най-отгоре се изсипва морската сол и леко се разтръсква бурканът, за да се разпредели равномерно. Прибира се в хладилник. След 24 часа се проверява и ако след разтварянето на морската сол част от лимонените резени са останали непокрити от течността, се добавя допълнително лимонов сок, колкото да ги покрие.

Бурканът се оставя в хладилника поне за 1 месец, като периодично се обръща или разтръсква, за да раздвижат съставките и да се разпределят равномерно.

Освен като туршия маринованите лимони могат да се добавят към всякакви салати, ястия с различни видове месо, както и различни сосове за риба и пиле. Придават уникален аромат и наситен вкус.

Добър апетит!

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
51
40
30
20
10
Дай твоята оценка: