Начин на приготвяне
Лимоните се измиват хубаво с гъба със сапун и топла вода.
Разтъркват се върху дъската за рязане с леки движения напред-назад, за да омекнат и половината от тях се разрязват на 4 парчета по дължина.
Във всеки резен се забиват 6-7 розички карамфил и се нареждат плътно в буркана.
Добавят се 5 зърна бахар, половин пръчка канела, стрък розмарин, по 1 кафена лъжичка семена кориандър и черен пипер, един - два слайса корен джинджифил и обелените и цепнати с нож през върха скилидки чесън.
От останалите три лимона сокът се изцежда и с него се заливат лимонените резени.
Най-отгоре се изсипва морската сол и леко се разтръсква бурканът, за да се разпредели равномерно. Прибира се в хладилник. След 24 часа се проверява и ако след разтварянето на морската сол част от лимонените резени са останали непокрити от течността, се добавя допълнително лимонов сок, колкото да ги покрие.
Бурканът се оставя в хладилника поне за 1 месец, като периодично се обръща или разтръсква, за да раздвижат съставките и да се разпределят равномерно.
Освен като туршия маринованите лимони могат да се добавят към всякакви салати, ястия с различни видове месо, както и различни сосове за риба и пиле. Придават уникален аромат и наситен вкус.
Добър апетит!