Gotvach.bg»Рецепти»Закуски и печива»Мекици»Хладилни мекици с прясно и кисело мляко

Хладилни мекици с прясно и кисело мляко

Хладилни мекици с прясно и кисело мляко
Снимка: Росица Петрова
3 / 4
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
20 мин.
Готвене
60 мин.
Общо
80 мин.
Порции
35
"Практичната домакиня не става рано, за да меси тесто за мекици, тя приготвя хладилни мекици и всички вкъщи са доволни"

Необходими Продукти

  • брашно - 900 г
  • яйца - 2 бр.
  • мая - 1/2 кубче прясна
  • кисело мляко - 200 г
  • прясно мляко - 250 мл
  • сол - 1 ч.л.
  • захар - 1 с.л.
  • олио - 3 с.л.
  • сода бикарбонат - 1/2 ч.л.
  • олио - 200 мл за пържене
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Затоплете леко прясното мляко и в него разтворете маята и захарта. Покрийте съда за 10 минути, докато маята се активира. Разбъркайте киселото мляко със содата.

Пресейте брашното и направете кладенче. Прибавете яйцата, солта, олиото, киселото мляко и сместа с маята. Замесете меко и нелепнещо тесто. Ако е необходимо, добавете още съвсем малко брашно.

Намажете тестото с олио и го поставете в дълбока купа. Покрийте с фолио за свежо съхранение и го поставете в хладилник за една нощ. На сутринта извадете тестото за един час на стайна температура.

Изпържете мекичките в добре загрято олио.

Поднесете ги поръсени с пудра захар, с любимо домашно сладко или със сирене.

Добър апетит!

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
51
40
30
20
10
Дай твоята оценка: