Gotvach.bg»Рецепти»Закуски и Печива»Мекици»Хладилни мекици с прясно и кисело мляко

Хладилни мекици с прясно и кисело мляко

Росица ПетроваРосица Петрова
Гуру
8209k5k5k9
Хладилни мекици с прясно и кисело мляко4 / 4
21/11/2018
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
20 мин.
Готвене
60 мин.
Общо
80 мин.
Порции
35
"Практичната домакиня не става рано, за да меси тесто за мекици, тя приготвя хладилни мекици и всички вкъщи са доволни"

Необходими Продукти

  • брашно - 900 г
  • яйца - 2 бр.
  • мая - 1/2 кубче прясна
  • кисело мляко - 200 г
  • прясно мляко - 250 мл
  • сол - 1 ч.л.
  • захар - 1 с.л.
  • олио - 3 с.л.
  • сода бикарбонат - 1/2 ч.л.
  • олио - 200 мл за пържене
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Затоплете леко прясното мляко и в него разтворете маята и захарта. Покрийте съда за 10 минути, докато маята се активира. Разбъркайте киселото мляко със содата.

Пресейте брашното и направете кладенче. Прибавете яйцата, солта, олиото, киселото мляко и сместа с маята. Замесете меко и нелепнещо тесто. Ако е необходимо, добавете още съвсем малко брашно.

Намажете тестото с олио и го поставете в дълбока купа. Покрийте с фолио за свежо съхранение и го поставете в хладилник за една нощ. На сутринта извадете тестото за един час на стайна температура.

Изпържете мекичките в добре загрято олио.

Поднесете ги поръсени с пудра захар, с любимо домашно сладко или със сирене.

Добър апетит!

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
51
40
30
20
10
Дай твоята оценка: