... cached Entity::getUser for 7200s, key: entusr1206568_6
Дюлево желе по стара оригинална рецепта - Рецепта | Gotvach.bg

Дюлево желе по стара оригинална рецепта

Яница НиколоваЯница НиколоваИноватор4694001904
22/11/2018
Приготвяне40 мин.
Готвене120 мин.
Общо160 мин.
Сготви+1 точка
2 потребителя сготвиха тази рецепта
  • Преглеждания общо576
  • Преглеждания за месеца11
  • Преглеждания за седмицата0
  • Рейтинг5 от 5
  • Сготвена2

Необходими Съставки

  • дюли - 1.9 кг полуузрели
  • ябълки - 100 г кисела
  • захар - колкото плодов сок
  • лимонена киселина - 1 ч.л. на 1 кг желе
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Дюлите и ябълката се измиват и нарязват на парчета заедно със семките. Слагат се в дълбок съд и се заливат с вода, колкото да ги покрие. Сваряват се до омекване. После се прецеждат внимателно, да не се смачкват плодовете.

Полученият плодов сок се измерва и на 2 л се слага 2-2.5 кг захар - колкото сок, толкова захар. След това се вари на силен огън и бързо, за да не променя цвета си. Вари се, докато придобие консистенция на мед, проверява се, като се капне капка върху порцеланова чинийка, трябва да се отдели от нея.

Около 2 минути преди да се отстрани от огъня, се прибавя лимонена киселина, в случая на 2 литра готово желе слагам 2 чаени лъжички.

Насипва се в затоплени сухи бурканчета и се затварят с капачки. За сигурност може да се сварят за капачката 5 минути от както заври водата.

Нареждат се обърнати с капачките надолу, налива се вода около 2 см, колкото да ги покрие.

Цветът на готовото дюлево желе е рубинено-червен и е с невероятен вкус и аромат.

Съхраняват се на сухо и прохладно място.

Рейтинг

5 1
4 0
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати

Бъди първият, който ще напише коментар