Начин на приготвяне
Обелете морковите и ги настържете на едро ренде. С лука процедирайте по същия начин. Маслините почистете от костилките, ако имат такива.
Гъбите почистете с малко брашно и нарежете на тънки филийки.
В дълбок тиган сгорещете малко олио и в него сложете всички зеленчуци, както и маслините. Гответе, докато омекнат.
Размийте каймата в малко вода и я добавете към сместа. Разбийте с тел, за да стане на трохи. Овкусете с подправките, добавете лютеницата и виното, разбъркайте и оставете да къкри на тих огън за няколко минути.
Когато сосът е готов, го дръпнете от котлона и на негово място поставете съд, в който ще готвите Бешамела. Загрейте олиото и в него запържете брашното. Гответе, докато ви замирише на пържено брашно. Добавете млякото и бъркайте, докато сосът се сгъсти. След като и той е готов, е време за реденето на лазанята.
Във форма за торта с диаметър 26 см поставете един черпак от Бешамела, подредете кори за лазаня, както ви е удобно, сложете от доматения сос, малко кашкавал и малко Бешамел. Така процедирайте, докато ви свършат продуктите. Желателно е да притискате леко с ръка всеки ред, за да може да се събере всичко във формата.
Накрая завършете с кори и Бешамел. Сложете внимателно лазанята с гъби в загрята на 180 градуса фурна за около 45 мин. След това извадете, поръсете обилно с настърган кашкавал и допечете още 10-тина минути, докато се зачерви кашкавалът.
Когато лазаята е готова, поставете формата върху дъска и с помощта на остър нож минете по стените ѝ.
След това внимателно откопчайте ринга и поднесете лазанята.
Да ви е сладко!
Коментари
Добавих 200 гр. броколи .
Една забележка: не сгъстявайте много сосовете , не стигат .
Благодаря.