Gotvach.bg»Рецепти»Паста»Лазаня»Лазаня с гъби и маслини във форма за торта

Лазаня с гъби и маслини във форма за торта

Лазаня с гъби и маслини във форма за торта
Снимка: Теодора Мещерова
1 / 8
22/11/2018
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
45 мин.
Готвене
50 мин.
Общо
95 мин.
Порции
8

Необходими Продукти

  • ЗА СОСА
  • гъби - 200 г
  • маслини - 50 г
  • моркови - 2 бр.
  • лук - 1 глава
  • вино розе - 100 мл
  • лютеница - 4 с.л.
  • риган - 1 щипка
  • босилек - 1 щипка
  • червен пипер - 1 щипка
  • сол - 1 щипка
  • кайма - 500 г смес
  • кори за лазаня - 500 г
  • кашкавал - 250 г
  • ЗА БЕШАМЕЛ
  • прясно мляко - 800 мл
  • брашно - 6 с.л.
  • олио - 100 мл
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Обелете морковите и ги настържете на едро ренде. С лука процедирайте по същия начин. Маслините почистете от костилките, ако имат такива.

Гъбите почистете с малко брашно и нарежете на тънки филийки.

В дълбок тиган сгорещете малко олио и в него сложете всички зеленчуци, както и маслините. Гответе, докато омекнат.

Размийте каймата в малко вода и я добавете към сместа. Разбийте с тел, за да стане на трохи. Овкусете с подправките, добавете лютеницата и виното, разбъркайте и оставете да къкри на тих огън за няколко минути.

Когато сосът е готов, го дръпнете от котлона и на негово място поставете съд, в който ще готвите Бешамела. Загрейте олиото и в него запържете брашното. Гответе, докато ви замирише на пържено брашно. Добавете млякото и бъркайте, докато сосът се сгъсти. След като и той е готов, е време за реденето на лазанята.

Във форма за торта с диаметър 26 см поставете един черпак от Бешамела, подредете кори за лазаня, както ви е удобно, сложете от доматения сос, малко кашкавал и малко Бешамел. Така процедирайте, докато ви свършат продуктите. Желателно е да притискате леко с ръка всеки ред, за да може да се събере всичко във формата.

Накрая завършете с кори и Бешамел. Сложете внимателно лазанята с гъби в загрята на 180 градуса фурна за около 45 мин. След това извадете, поръсете обилно с настърган кашкавал и допечете още 10-тина минути, докато се зачерви кашкавалът.

Когато лазаята е готова, поставете формата върху дъска и с помощта на остър нож минете по стените ѝ.

След това внимателно откопчайте ринга и поднесете лазанята.

Да ви е сладко!

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
53
40
30
20
10
Дай твоята оценка: