Тарт Мазурек

marcheva14marcheva14
Мастър Шеф
1k10k3k1
Тарт Мазурек
Снимка: marcheva14
2 / 7
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
30 мин.
Готвене
20 мин.
Общо
50 мин.
Порции
8
"Традиционен полски сладкиш за специални поводи!"

Необходими Продукти

  • МАСЛЕНО ТЕСТО
  • брашно - 150 г бяло
  • масло - 100 г стайна температура
  • захар - 50 г
  • жълтъци - 1 бр.
  • ПЪЛНЕЖ
  • ядки - 300 г бадем, лешници, кашу, златни стафиди, тъмни стафиди
  • захар - 100 г
  • лимонов сок - 1 с.л.
  • вода - 50 г
  • масло - 20 г
  • сладко от кайсии - 100 г
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Фурна - 180 градуса.

Форма за тарт с подвижно дъно, ребрована с диаметър 20 см. Може да се ползва и правоъгълен тарт, но също с подвижно дъно.

В купа се изсипва брашното, добавя се маслото и се довежда до трохи с ръка, вилица или с ръчен блендер. Добавя се захарта и жълтъкът. Размесва се с ръце. Масленото тесто се оформя за подходящата форма-тарт с подвижно дъно с диаметър 20 см, като се разточва между две хартии. Разточва се с около 3 см повече от основния диаметър, за да може да се оформи борд.

Разточената платка се поставя в намаслената основа. Надупчва се с вилица. Изрязва се хартия със същия диаметър и се поставя върху тестото. Отгоре се посипват топчета за печене или бобови/лещени зърна. Така приготвен се оставя в хладилник за около 15/20 мин.

След това се поставя в затоплена фурна на 180 градуса за около 15 мин. Изважда се от фурната и се отстранява хартията и топчетата за печене и се връща отново във фурната за още 5/7 мин. Изважда се и се охлажда напълно.

ПЛЪНКА

В тенджера се изсипва захарта, водата и лимоновият сок. Оставя се на умерен котлон за около 8/10 минути да къкри до получаване на по-гъст сироп. Към сиропа, щом започне леко да се карамелизира и да сменя цвета си, се добавя парчето масло изчаква се да се разтопи и се изсипват ядките. Разбърква се, така че да се покрият от всички страни с лек карамел.

Свалят се от огъня, разбъркват се още 1-2 минути и се изсипват върху масления тарт. Леко се разпределят, но основно са в средата.

На слаб котлон се втечнява сладкото от кайсии. С четка се намазват ядките за блясък. Оставя се напълно да се охлади и се нарязва на тортени парчета.

Източник: Reta Dis-fruta

Мазурек е традиционен полски сладкиш, който основно се приготвя за Великденските празници, но това не означава, че не може да се приготви и за други специални празници. В основата си е маслен блат, който може да се покрие с ядки, сушени плодове или крем. Името му произлиза от регион в централна Полша, също така се твърди, че идва от името на национален полски танц. Рецептата датира от 17 век

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

4
50
41
30
20
10
Дай твоята оценка: