Gotvach.bg»Рецепти»Хляб»Питки»Плетена питка Дебеланка

Плетена питка Дебеланка

Ваня ГеоргиеваВаня Георгиева
Гуру
2k11k4k10k5
Плетена питка Дебеланка5 / 5
24/11/2018
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
60 мин.
Готвене
40 мин.
Общо
100 мин.
Порции
12
"Искате ли и вие да правите плетени питки за чудо и приказ, запишете си тогава рецептата за тази плетена питка Дебеланка"

Необходими Продукти

  • яйца - 3 бр.
  • прясно мляко - 350 мл
  • кисело мляко - 4 с.л.
  • мая - 1/2 кубче прясна
  • захар - 2 с.л.
  • сол - 1 ч.л.
  • олио - 7 с.л.
  • брашно - 1 кг
  • масло - 60 г за намазване на корите
  • сусам за поръсване
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Затоплете млякото, отделете една кафена чашка. В купа сипете млякото, маята и захарта, поръсете със брашно и оставете да се активира.

Разбийте яйцата, като отделите единия жълтък за намазване. Прибавете двата вида мляко и олиото. Пресейте брашното, сипете солта и изсипете млечната смес и маята.

Замесете хубаво гладко тесто, оставете да втаса, след което разделете на една голяма част, една средна и една малка. Голямата част тесто разточете на голяма кора, намажете с масло и навийте на руло.

Средната разточете на кора, поставете рулото по средата и нарежете от двете страни на ленти. Оплетете лентите, както съм показала на снимката. Поставете в тава, като го завиете и двата края съберете. От малката част тесто направете едно топче, сложете по средата.

Другата останала част разточете на 3 малки кори, намажете ги с масло, една върху друга, без последната.

Нарежете на 6 малки и 1 голям триъгълник, цепнете и промушете върха отдолу нагоре. Листенцата сложете върху топчето и там където се събират двата края на оплетеното руло.

Оставете питката да втаса, след което намажете с разбит жълтък и печете на 160 градуса за около 40 минути.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
54
40
30
20
10
Дай твоята оценка:

Коментари

Анонимен
Анонимен
На загрята фурна ли се пече или не?
16.12.2022 13:28
Потребител#165720
Потребител#165720
Да, благодаря Ваня ! Ще се опитам да я оформя. Малко плетеницата ще ме затрудни, докато и хвана цаката. Спокойна вечер !❤
05.01.2019 22:35
1
1
Покажи всички подкоментари
Потребител#165720
Потребител#165720
А ”другата останала част„ от тестото откъде идва ? Нали де разделя на 3 топки . Мн неясно обяснена ... Хубав ден !
04.01.2019 12:17
7
3
1
Покажи всички подкоментари