Gotvach.bg»Рецепти»Основни Ястия»Сарми»Класически лозови сарми в гювеч

Класически лозови сарми в гювеч

Албена АсеноваАлбена Асенова
Гуру
1k12k3k8k12
Класически лозови сарми в гювеч5 / 5
24/11/2018
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
30 мин.
Готвене
90 мин.
Общо
120 мин.
Порции
6

Необходими Продукти

  • лозови листа - консервирани
  • лук - 2 глави
  • моркови - 1 бр.
  • кайма - 500 г
  • ориз - 1 и 1/2 ч.ч
  • червен пипер - 1 ч.л.
  • черен пипер - 1 к.л.
  • домати - 1 к.ч. пасирани
  • чубрица - 1 и 1/2 ч.л.
  • олио - 5 - 6 с.л.
  • сол
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Лукът и морковът се почистват, нарязват на ситно. Слагат се в дълбок тиган с малко олио да се задушат. След като омекнат се прибавя каймата.

Бърка се, докато стане на трохи. Прибавя се измитият ориз и една чаена чаша вода и сол на вкус.

След като оризът набъбне се прибавят чубрицата, червеният и черният пипер, а след тях смлените домати.

Плънкате се готви още малко и се дръпва от котлона. С вече поизстиналата плънка се завиват сармички от листата.

Дъното на глинен гювеч се намазнява, а на дъното му се поставят един ред лозови листа. Отгоре се нареждат навитите сармички.

Наливат се още около три чаши вода, гювечът се похлупва и поставя в студена фурна.

Сармите се пекат първите 30 минути на 220 градуса, след което температурата се намалява на 180 градуса. Сервират се с бял сос или кисело мляко.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
52
40
30
20
10
Дай твоята оценка: