Gotvach.bg»Рецепти»Десерти»Сладкиши»Щолен»Немски обреден хляб - Коледен Щолен

Немски обреден хляб - Коледен Щолен

Немски обреден хляб - Коледен Щолен
Снимка: Теодора Мещерова
2 / 7
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
40 мин.
Готвене
60 мин.
Общо
100 мин.
Порции
8
"Коледен Щолен за всички, които обичате, а за вас две парчета, защото все пак вие сте майсторите на щолена"

Необходими Продукти

  • мая - 50 г
  • прясно мляко - 250 мл
  • захар - 150 гр
  • ванилия - 2 прахчета
  • брашно - 500 г
  • лимони - 1 бр. кората
  • сол - 1 щипка
  • кориандър - 1 ч.л.
  • карамфил - 5 бр.
  • индийско орехче - 5 г
  • масло - 250 г
  • смокини - 100 г сушени
  • кайсии - 150 г сушени
  • стафиди - 100 г
  • уиски - 20 мл / за накиссване на сстафидите/
  • пудра захар - за поръсване
  • нишесте - 1 с.л. за овалване на стафидите
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Затоплете прясното мляко леко на котлона и в него прибавете маята и една чаена лъжица захар. Оставете на топло за 15 минути, докато маята втаса. През това време пресейте брашното, сложете захарта, ванилиите, кората от лимона, счуканите карамфилови зрънца, кориандъра, солта и индийското орехче.

Накиснете стафидите в уискито, или друг, алкохол по желание - аз имах уиски у дома- трябва да престоят няколко часа в алкохола. Разбъркайте добре сухите съставки и когато времето за втасване на маята изтече, я добавете, заедно с млякото към сухите съставки. Омесете тесто с помощта на разтопеното предварително масло - топете си ръцете и месете тестото.

Готовото тесто оставете да втасва на топло място за минимум три часа, покрит с кърпа. През това време нарежете сушените плодове на дребни парченца. Когато трите часа изтекат, сложете плънката, както и отцедените и оваляни в нишестето стафиди /за да не лепнат в тестото/, навийте на руло, поставете го в предварително застлана тавичка с хартия за печене, която е намазнена и набрашнена, покрийте го с кърпа и оставете да втасва още един час.

След като това време изтече, поставете сладкишът да се пече в загрята на 180 градуса фурна за около един час, като е желателно да го проверявате от време на време, защото както при мен се получи много бързо хвана златиста коричка отгоре, а не беше изпечен.

В този случай покрийте с алуминиево фолио, но не плътно и продължете печенето, докато единият час не изтече. Проверявайте готовността с клечка или шишче. Готовият щолен намажете обилно с разтопено масло и поръсете с пудра захар. Трябва да изстива цяла нощ, а на другия ден се опакова в стреч фолио или найлонов плик плътно и се оставя на хладно място. Така може да издържи около три месеца! Насладете се на този коледен сладкиш от немската кухня!

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
51
40
30
20
10
Дай твоята оценка: