Начин на приготвяне
Затоплете прясното мляко леко на котлона и в него прибавете маята и една чаена лъжица захар. Оставете на топло за 15 минути, докато маята втаса. През това време пресейте брашното, сложете захарта, ванилиите, кората от лимона, счуканите карамфилови зрънца, кориандъра, солта и индийското орехче.
Накиснете стафидите в уискито, или друг, алкохол по желание - аз имах уиски у дома- трябва да престоят няколко часа в алкохола. Разбъркайте добре сухите съставки и когато времето за втасване на маята изтече, я добавете, заедно с млякото към сухите съставки. Омесете тесто с помощта на разтопеното предварително масло - топете си ръцете и месете тестото.
Готовото тесто оставете да втасва на топло място за минимум три часа, покрит с кърпа. През това време нарежете сушените плодове на дребни парченца. Когато трите часа изтекат, сложете плънката, както и отцедените и оваляни в нишестето стафиди /за да не лепнат в тестото/, навийте на руло, поставете го в предварително застлана тавичка с хартия за печене, която е намазнена и набрашнена, покрийте го с кърпа и оставете да втасва още един час.
След като това време изтече, поставете сладкишът да се пече в загрята на 180 градуса фурна за около един час, като е желателно да го проверявате от време на време, защото както при мен се получи много бързо хвана златиста коричка отгоре, а не беше изпечен.
В този случай покрийте с алуминиево фолио, но не плътно и продължете печенето, докато единият час не изтече. Проверявайте готовността с клечка или шишче. Готовият щолен намажете обилно с разтопено масло и поръсете с пудра захар. Трябва да изстива цяла нощ, а на другия ден се опакова в стреч фолио или найлонов плик плътно и се оставя на хладно място. Така може да издържи около три месеца! Насладете се на този коледен сладкиш от немската кухня!