Питка Слънце със Спанак

Мария СимоваМария СимоваГуру107956102713
23/11/2018
Приготвяне40 мин.
Готвене30 мин.
Общо70 мин.
Порции1
Сготви+1 точка
Бъди първият сготвил
  • Преглеждания общо403
  • Преглеждания за месеца10
  • Преглеждания за седмицата1
  • Рейтинг4 от 5

Необходими Съставки

* мерки и количества

Начин на приготвяне

В купа пресейте брашното и добавете солта, разбъркайте и оформете кладенче. Разбийте яйцето и го прибавете в него. Затоплете млякото и разтворете маята в него, заедно със захарта и го прибавете. Добавете разтопеното масло и при непрекъснато бъркане замесете меко тесто, ако е нужно, добавете малко брашно. Завийте тестото и оставете да увеличи обема си, за 1 час.

Втасалото тесто отново премесете и разделете на три части оформени на топки. Две от топчетета да са еднакви по големина, а третото малко по-голямо от останалите две.

Разделете едно от еднаквите топчета на 3 по-малки топчета и върху набрашнен плот разточете на 3 еднакви по големина тънки кори. Наредете ги една върху друга, като ги мажете с меко масло и поръсвате с малко от спанака, последната кора не мажете.

Разточете кората на по-голяма кора и я разделете на 16 триъгълника, в средата на всеки триъгълник направете разрез и прекарайте върха през разреза 2 пъти, навийте на кифличка. Така процедирате със всичките 16 триъгълника и ги подредете в намазана с масло тава в кръг, близо до стените на тавата.

Вземете голямата топка и разделете на 8 по-малки топчета. Всяко топче притискате на питка и в средата поставете малко кубче масло и щипка спанак, оформете отново питката на топче, подредете топчетата от вътрешната страна на кифличките, равномерно.

Вземете последното топче и го разделете на 5 по-малки топчета. Разточвате 4 от тях на тънки кори еднакви по големина. Подреждате ги една върху друга, като всяка мажете с меко масло и поръсвате със спанак, последната не мажете. Разточете всички заедно на по-голяма кора и я нарежете на 8 триъгълника, в средата на всеки триъгълник направете прорез и прекарайте върха 1 път през прореза.

Подредете ги полегнали между предходните топчета, оформени като слънчеви лъчи. В средата поставете 5 топче, като предварително сте го разтворили и поставили кубче масло и спанак. Оставете оформената питка слънце за 40 минути да се надигне. Намажете я с много добре разбитото яйце и поръсете с ленено семе и сусам. Поставете тавата в предварително нагрята на 180 градуса фурна и печете за около 30 минути.

Рейтинг

5 0
4 1
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати

Бъди първият, който ще напише коментар