Начин на приготвяне
В леко затоплена вода разтворете маята, захарта и 2-3 с.л. от бялото брашно. Разбъркайте и оставете да престои около 10 минути, докато маята се активира.
Смесете останалото бяло брашно и типовото брашно и ги пресейте. Прибавете и солта и разбъркайте. След това направете кладенче и в него добавете сместа с маята, киселото мляко, олиото и яйцата (единия жълтък заделете за намазване на погачата).
Замесете средно меко тесто. Покрийте го с памучна кърпа и го оставете да втаса за 40-50 минути.
През това време натрошете сиренето и разтопете маслото.
Готовото тесто разделете на три части. Разточете едната на кръг с диаметър около 30 см. Намажете с масло и поръсете сирене. Разточете и втората и ги сложете една върху друга. Отново намажете с масло.
Разрежете на 6 триъгълника и всеки навийте на кифличка. Поставете ги в подмазана тава (30 см). Останалата трета част разделете на седем малки топчета. Всяко разточете на кръг и направете 4 разреза, без да стигате до центъра. Намажете с масло и сложете по малко сирене в средата. Всеки един завийте около сиренето, за да получите малка роза.
Поставете една в средата на погачата, а другите шест - в празните места между навитите кифлички.
Оставете отново да втаса за 20 минути.
Смесете отделения жълтък с 1 лъжица вода и намажете погачата.
Ако желаете може да поръсите и семена по избор.
Печете в предварително загрята фурна на 180 градуса с вентилатор за 30 минути.
Добър апетит!