Gotvach.bg»Рецепти»Хляб»Погачи»Погача от типово брашно със сирене

Погача от типово брашно със сирене

Росица ПетроваРосица Петрова
Гуру
8209k5k5k9
Погача от типово брашно със сирене
Снимка: Росица Петрова
1 / 6
24/11/2018
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
40 мин.
Готвене
30 мин.
Общо
70 мин.
Порции
6
"Обичаме предизвикателствата, ето защо смятаме да се заемем с приготвянето на тази великолепна погача със сирене"

Необходими Продукти

  • типово брашно - 450 г
  • брашно - 100 г бяло
  • вода - 200 мл (хладка)
  • мая - 20 г прясна
  • яйца - 2 бр.
  • кисело мляко - 2 с.л.
  • олио - 2 - 3 с.л.
  • сол - 1 с.л. ( равна)
  • захар - 1 с.л.
  • за плънка
  • сирене - 200 г
  • масло - 50 г
  • семена - за поръсване
* мерки и количества

Начин на приготвяне

В леко затоплена вода разтворете маята, захарта и 2-3 с.л. от бялото брашно. Разбъркайте и оставете да престои около 10 минути, докато маята се активира.

Смесете останалото бяло брашно и типовото брашно и ги пресейте. Прибавете и солта и разбъркайте. След това направете кладенче и в него добавете сместа с маята, киселото мляко, олиото и яйцата (единия жълтък заделете за намазване на погачата).

Замесете средно меко тесто. Покрийте го с памучна кърпа и го оставете да втаса за 40-50 минути.

През това време натрошете сиренето и разтопете маслото.

Готовото тесто разделете на три части. Разточете едната на кръг с диаметър около 30 см. Намажете с масло и поръсете сирене. Разточете и втората и ги сложете една върху друга. Отново намажете с масло.

Разрежете на 6 триъгълника и всеки навийте на кифличка. Поставете ги в подмазана тава (30 см). Останалата трета част разделете на седем малки топчета. Всяко разточете на кръг и направете 4 разреза, без да стигате до центъра. Намажете с масло и сложете по малко сирене в средата. Всеки един завийте около сиренето, за да получите малка роза.

Поставете една в средата на погачата, а другите шест - в празните места между навитите кифлички.

Оставете отново да втаса за 20 минути.

Смесете отделения жълтък с 1 лъжица вода и намажете погачата.

Ако желаете може да поръсите и семена по избор.

Печете в предварително загрята фурна на 180 градуса с вентилатор за 30 минути.

Добър апетит!

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
51
40
30
20
10
Дай твоята оценка: