Gotvach.bg»Рецепти»Хляб»Погачи»Празнична погача с бяло и типово брашно

Празнична погача с бяло и типово брашно

Празнична погача с бяло и типово брашно
Снимка: Ваня Георгиева
1 / 2
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
60 мин.
Готвене
45 мин.
Общо
105 мин.
Порции
15
"Празникът не е никакъв празник, ако на трапезата няма хубава погача, нали?"

Необходими Продукти

  • яйца - 3 бр.
  • прясно мляко - 400 мл
  • кисело мляко - 4 с.л.
  • мая - 1 кубче (42 г)
  • захар - 2 с.л.
  • сол - 1 с.л.
  • олио - 3 с.л
  • бяло брашно - 500 г
  • типово брашно - 600 г
  • олио - за намазване на корите
  • сусам - за поръсване
  • тесто за декорация
  • брашно - 100 г
  • нишесте - 50 г
  • вода - 50 мл
  • сол - щипка
* мерки и количества

Начин на приготвяне

От изброените продукти замесете еластично тесто, хубаво е да пресеете двата вида брашна три пъти. Намажете тестото с олио и го покрийте с кърпа, оставете на топло, за да втаса хубаво.

Разделете тестото на 3 части, от едната разточете 3 еднакви обли кори, намажете с олио и подредете една върху друга (последната не се маже).

С нож за пици направете 8 разреза по средата, но без да стигате до края, получените 8 триъгълника обърнете назад.

От другата част тесто по същия начин разделете на 3 кори, но ги разрежете на 8 отделни части, подредете ги във вътрешността на питката.

Третата част тесто разделете на една голяма топка и една малка.

Голямата хубаво загладете и сложете в центъра на питката, а малката направете на 2 фитила, усучете и поставете по края, изрежете и цифрите 2017.

Оставете питката да втаса, а през това време замесете тестото за декорация, от него изрежете букви от повода, за който е погачата.

Намажете питката с разбит жълтък, поставете буквите и поръсете със сусам. Печете в загрята фурна на 170 градуса.

Празничната погача с бяло и типово брашно е готова.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
52
40
30
20
10
Дай твоята оценка: