Начин на приготвяне
Сушените челядинки се натрошават, прехвърлят се в купа и се заливат с вряла вода. Похлупват се и се оставят за около 20 минути.
Морковът, лукът (праз, кромид, чесън) и спанакът заедно със дръжките се нарязват на ситно.
В тенджера се налива олиото и след като загрее, се задушават праза и кромидия лук, моркова и спанака. Добавя се наситнените скилидки чесън и предварително измития ориз.
Разбърква се и се залива със зеленчуковия бульон. Когато бульонът заври, се добавят и челядинките, заедно с водата, в която са се киснали.
Оставя се на котлона, докато оризът набъбне достатъчно и супата се сгъсти.
Накрая към супата с челядинки се добавят подправки на вкус - сол, черен пипер, лют червен пипер и се оставя да покъкри ощe 5 - 10 минути.
Гъбената супа може да се поднесе както гореща, така и предварително охладена.
Добър апетит!