Начин на приготвяне
Тиквата се обелва и рендосва на едро ренде. Крушите се обелват и нарязват на парченца. В купа се разбива с телена бъркалка яйцата със захарта и ванилията.
Добавя се олио и прясно мляко, настъргана тиква и се разбърква. Накрая се пресява брашното с бакпулвера и отново се разбърква на кексова гъста смес.
Отделя се половината смес, добавя се какаото. В тавичка 24 см диаметъра, върху хартия сипваме половината бяла смес от тестото.
С лъжица разпределям от сместа с какаото, отгоре се набождат парченца круши. Заливаме с останалата бяла смес, парчета круши и от сместа с какао се оформя като решетка. С върха на ножа се минава на зиг заг да се получи шарка.
Печем в загрята фурна на 180 градуса около 40-50 минути. Проба с клечка да излезе суха.
Изважда се да се охлади върху решетка и поръсваме с пудра захар. Вкусно сладкишче за всеки ден. Декора от ежко с бодлите е за настроение.