Начин на приготвяне
Нужна ви е хартия за печене - нарязана на квадрати 40/40 см
Първо пресяваме брашното два пъти и в него правим кладенче. Можем да работим с него в купа или върху кухненския плот.
В подходящ съд разбъркваме добре яйцата, прибавяйки към тях солта, водата и лимоновия сок или оцет. Действието на киселината в тестото е, че не позволява то да се свива. Смесваме яйчната смес и брашното до получаването на меко тесто.
Не трябва да се прекалява с месенето. Поставяме го в купа, намазана със зехтин и го оставяме на топло за 40 минути.
Докато изчакаме тестото да си почине, в подходящ съд приготвяме плънката. За целта настъргвам сиренето на едро, смесвам го с изварата и разбитите на пяна яйца (тъй като моите банички ще бъдат навити като бюрек, натрошеното на бучки сирене може да наруши целостта на кората).
Прибавяме прясното мляко и сусамовите семена. Разбъркваме добре сместа, която трябва да е с по-гъста консистенция. Тестото се е отпуснало и е готово за оформяне. Върху добре набрашнен плот изтегляме от него руло, което разрязваме на 10 еднакви парчета.
Оформяме топчета от тестото, които поставяме върху памучна кърпа и ги завиваме, за да не съхнат, докато разточваме корите. Нарязваме на квадрати хартия за печене. В съд разтопяваме маслото.
Разточваме всяка топка от тестото на тънка кора. Подреждаме готовите кори една върху друга, като между тях поставяме лист хартия, за да не залепват една в друга. Поставяме ги близо до котлона. На него сме поставили плитък съд с гореща вода. В широка купа пък сме си приготвили и студена вода.
Взимаме по една точена кора и я поставяме за кратко в горещата вода. След минута тя ще изплува. С помощта на решетъчна лъжица внимателно я поставяме в студената вода, за да се охлади. Изцеждаме я от водата и я намазваме обилно с масло. Поставяме върху нея от плънката и завиваме на руло.
Подреждаме готовите банички в тавата за печене, предварително намазана със зехтин и малко от разтопеното масло. Разрязваме всяка баничка на кръст и във всеки прорез обилно поливаме от маслото.
Включваме фурната на 200 градуса за 15 минути. Баничките печем в предварително затоплената фурна на 170 градуса за 30-35 минути, до златисто. След като ги извадим от фурната ги напръскваме с малко прясно мляко и ги покриваме с памучна кърпа.
Съвет: Ако приготвяте къпана баница технологията е същата, с разликата, че първата и последната от редените точени кори в тавата трябва да бъдат сурови. Сиренето е по ваш избор - може да е краве, фета, а като съставки към нея можете да прибавите малко спанак и прясна мента.
Добър апетит!