Gotvach.bg»Рецепти»Баница»Банички»Къпани банички със сирене

Къпани банички със сирене

Sevdalina IrikovaSevdalina Irikova
Мастър Шеф
8968k3k1
Къпани банички със сирене
Снимка: Sevdalina Irikova
2 / 3
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
20 мин.
Готвене
40 мин.
Общо
60 мин.
Порции
10
"Къпани, вкусни и толкова апетитни, че всички ще изядем и за вас няма да останат"

Необходими Продукти

  • ЗА КОРИТЕ
  • брашно - 6 ч.ч.
  • яйца - 5 бр. размер М
  • вода - 10 с.л. студена
  • лимонов сок - 1 ч.л. /или оцет/
  • сол - 1 ч.л., равна
  • ЗА ПЛЪНКАТА
  • овче сирене - 300 г
  • извара - 100 г
  • яйца - 3 бр.
  • сусам - 2 с.л.
  • прясно мляко - 3 с.л.
  • масло - 85 г
  • зехтин - 1 с.л. за подмазване на тавата
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Нужна ви е хартия за печене - нарязана на квадрати 40/40 см

Първо пресяваме брашното два пъти и в него правим кладенче. Можем да работим с него в купа или върху кухненския плот.

В подходящ съд разбъркваме добре яйцата, прибавяйки към тях солта, водата и лимоновия сок или оцет. Действието на киселината в тестото е, че не позволява то да се свива. Смесваме яйчната смес и брашното до получаването на меко тесто.

Не трябва да се прекалява с месенето. Поставяме го в купа, намазана със зехтин и го оставяме на топло за 40 минути.

Докато изчакаме тестото да си почине, в подходящ съд приготвяме плънката. За целта настъргвам сиренето на едро, смесвам го с изварата и разбитите на пяна яйца (тъй като моите банички ще бъдат навити като бюрек, натрошеното на бучки сирене може да наруши целостта на кората).

Прибавяме прясното мляко и сусамовите семена. Разбъркваме добре сместа, която трябва да е с по-гъста консистенция. Тестото се е отпуснало и е готово за оформяне. Върху добре набрашнен плот изтегляме от него руло, което разрязваме на 10 еднакви парчета.

Оформяме топчета от тестото, които поставяме върху памучна кърпа и ги завиваме, за да не съхнат, докато разточваме корите. Нарязваме на квадрати хартия за печене. В съд разтопяваме маслото.

Разточваме всяка топка от тестото на тънка кора. Подреждаме готовите кори една върху друга, като между тях поставяме лист хартия, за да не залепват една в друга. Поставяме ги близо до котлона. На него сме поставили плитък съд с гореща вода. В широка купа пък сме си приготвили и студена вода.

Взимаме по една точена кора и я поставяме за кратко в горещата вода. След минута тя ще изплува. С помощта на решетъчна лъжица внимателно я поставяме в студената вода, за да се охлади. Изцеждаме я от водата и я намазваме обилно с масло. Поставяме върху нея от плънката и завиваме на руло.

Подреждаме готовите банички в тавата за печене, предварително намазана със зехтин и малко от разтопеното масло. Разрязваме всяка баничка на кръст и във всеки прорез обилно поливаме от маслото.

Включваме фурната на 200 градуса за 15 минути. Баничките печем в предварително затоплената фурна на 170 градуса за 30-35 минути, до златисто. След като ги извадим от фурната ги напръскваме с малко прясно мляко и ги покриваме с памучна кърпа.

Съвет: Ако приготвяте къпана баница технологията е същата, с разликата, че първата и последната от редените точени кори в тавата трябва да бъдат сурови. Сиренето е по ваш избор - може да е краве, фета, а като съставки към нея можете да прибавите малко спанак и прясна мента.

Добър апетит!

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
53
40
30
20
10
Дай твоята оценка: